|
Rezultate
1. Sedinta de negociere rezultate proiect: vizualizare
2. Realizari la zi:
Medicina modernă se găseşte actualmente într-o febrilă căutare de noi căi, tehnici şi „unelte” care să îi permită atât tratarea unei game de afecţiuni în continuă extindere, cât şi terapia unora dintre maladiile fie rare, fie deosebit de agresive, pentru care nu există încă principii curative în plan farmacologic ori chirurgical. Din acest motiv, ea aplelează la domenii ştiinţifice în care cercetarea se află încă în stadiul de pionierat. Unul dintre acestea este terapia genică. Ea vizează corectarea efectelor induse de către genele mutante, prin înlocuirea lor cu „exemplare” funcţionale, ori prin introducerea în genom a unor gene suplimentare, care să compenseze, să controleze ori să corecteze efectele prezenţei în celule a genelor ce se exprimă aberant, ori maladiv. Una dintre cele mai frecvent citate definiţii ale terapiei genice precizează faptul că scopul acesteia este „tratarea bolilor genetice şi infecţioase prin introducerea selectivă, în anumite celule, a unei cantităţi suplimentare de purtători ai informaţiei genetice”.
Proiectul PN-II-ID-PCCE-2011-2-0028 este înrolat în încercările de realiza „unelte” destinate cercetătorilor care studiază (re)programarea genetică şi / sau modularea activităţii genelor. În mod particular, proiectul abordează mimarea structurilor şi a mecanismelor de „nanipulare” a informaţiei genetice, aşa cum aceasta este operată la nivel biologic. În acest sens, sunt avute în vedere studii graduale asupra sintezei şi caracterizării unor nano-entităţi realizabile prin tehnici ale chimiei (bio)macromoleculare.
Activităţile de factură ştiinţifică pe care proiectul le implică derivă din cele trei obiective generice ale sale, respectiv: (i) proiectarea structural-funcţională şi sinteza unor compuşi cu edificiu chimic complex, purtători de funcţiuni chimice de interes în medierea transportului extracelular şi a traficării intracelulare a nano-entităţilor (inclusiv peptide cu abilitate de penetrare a membranei celulare), (ii) construirea structurilor de tip cargo-complex între entităţile de sinteză şi acizii nucleici, asigurată prin autoasamblare sau prin asocierea entităţilor cu nanoparticule (inclusiv magnetice şi de tipul compozitelor biomacromoleculelor cu săruri de calciu şi fosfor), (iii) evaluarea capacităţii de legare şi transport a acizilor nucleici prin intermediul cargo-complecşilor, urmată de validarea funcţionalităţii acestora de vector genetic non-viral.
Raport Stiintific 2012-2015 -
Raport Stiintific 2016 -
Raport Stiintific Final 2012-2016 -
|
|